zaterdag 5 maart 2011

Wonen bij Waseda

Ik ga weer! Dit maal zonder Tom. En zelfs - verdikkeme - een jaar zonder Tom. En de rest van de familie, moederziel alleen. Waseda University heeft me als uitwisselingsstudent geaccepteerd, zodat ik gedurende een jaar de allerfijnste kneepjes van de japanse taal en cultuur tot mij kan nemen.

Waseda Daigaku (zie ook: Wikipedia) is een van de meest prestigieuze universiteiten in Shinjuku, Tokyo en beschikt over een belangrijke collectie literatuur en naslagwerken van Japanse schrijvers uit de Taishō periode (1912-1926). Mijn master-onderzoek zal zich concentreren op de manier waarop de Japanse literaire wereld omging met de invloed van het Westen. Een vergelijk tussen de schrijvers Kawabata Yasunari en Tanizaki Junichiro en hun omgang met het verlies van traditionele Japanse cultuur, zal de hoofdmoot gaan vormen. Ik mag een jaar in de archieven van Waseda neuzen en verheug me op mijn eigen Taishō jidai: "period of great righteousness". Na drie jaar bikkelen op de theorie in Leiden komt het mij rechtvaardig voor om een praktijkjaar in Japan door te brengen.

Eind maart vertrek ik richting Shinjuku. De slaapgelegenheid is al geregeld, ik beschik over een eigen room in een dormitory op vijf minuten loopafstand van de campus. Kijkt u even mee?


Pim in Tokyo weergeven op een grotere kaart

Als de Japanse schriftaanduidingen op de kaart u wellicht niet zo aanspreken, kunt u met Street View gerust even rondkijken bij mij op de stoep.

Street View

2 opmerkingen:

 1. Hoi Pim

  Heerlijk om je stukjes weer te lezen. Ik hoop dat je een heel goed jaar tegemoet gaat in je geliefde Tokyo. Wij zullen je blogs weer met een glimlach volgen. Spannend was het begin in ieder geval al wel. In gedachten zijn we een klein beetje bij je en vooral ook bij je ouders ,Tom en Joep.
  Veel succes en maak er iets moois van!
  Groetjes Piet en Willy Oostdijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Pim,
  Ik ben heel benieuwd naar je scriptie!! Ik heb mezelf ook laaaaanng beziggehouden met Japanse literatuur, vooral Kawabata en Tanizaki. Mijn afstudeerscriptie ging over de vrouwfiguren in het werk van Tanizaki. Tip: baken je terrein goed af(!) want voor je het weet heb je zoveel materiaal, zoveel pagina's en ben je zo een paar jaar verder (ervaringsdeskundige, hihihihi). Mocht je een 'meelezer' nodig hebben dan hou ik me aanbevolen. Veel succes!
  mvg
  Hanneke Morre

  BeantwoordenVerwijderen